Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuwe impactmetingen in Bibliotheekmonitor voor activiteiten en spreekuren

Nieuwsbericht
Vergelijken
26 april 2024
Je vindt in de Bibliotheekmonitor 2 nieuwe vragenlijsten om de impact op bezoekers te meten van activiteiten en van spreekuren, ook die partners in de bibliotheek uitvoeren. Dat geldt ook voor de hulp door partners in het kader van subsidieregeling Belastingdienst en Dienst Toeslagen. De vragenlijsten gelden niet voor het IDO; hiervoor is een aparte impactmeting.
Inhoudsblokken
Deelnemers werken met laptop

Impact meten van activiteiten en spreekuren

Er zijn 2 vragenlijsten. Ze vormen een aanvulling op de al bestaande lijsten om de impact van cursussen basisvaardigheden te meten (denk aan computer & internet, e-overheid en Nederlandse taal). Het gaat om:

  • De vragenlijst voor activiteiten. Onder 'activiteiten' verstaan we bijvoorbeeld Maakplaats-activiteiten, een taalcafé en lezingen of bijeenkomsten die mensen afzonderlijk kunnen bezoeken. Cursussen vallen hier dus niet onder. Bezoekers van deze activiteiten vragen we onder andere waarom ze hebben deelgenomen. Of ze door de activiteit nieuwe kennis of inzichten hebben opgedaan. En of ze hierdoor meer 'onder de mensen' zijn geweest.
  • De vragenlijst voor spreekuren, bijvoorbeeld van een diëtist of het juridisch loket. 
    Let op: voor het IDO is er een aparte impactmeting. Spreekuurbezoekers vragen we onder andere of ze zijn geholpen met hun vraag en of ze voortaan het vraagstuk zelf kunnen oplossen. Ook vragen we of ze iets nieuws hebben geleerd en of ze na hun bezoek ergens meer over willen leren. 

Beide vragenlijsten bevatten naast wat achtergrondvragen ook vragen waarin de bezoekers de activiteit of het spreekuur kunnen beoordelen. 

Nieuwe vragenlijsten gebruiken

Ga naar Bibliotheekmonitor.nl en log in. Kies voor ‘Start met meten’ en ga naar het continu onderzoek. Je ziet nu het overzicht met het aanbod van jouw organisatie. Met de knop 'Nieuw aanbod toevoegen' voeg je zelf nieuwe activiteiten toe. Als je voor de activiteit of het spreekuur de kenmerken en opbrengsten hebt ingevuld, kun je de impactmeting uitzetten. 

De bezoekers van de activiteit of het spreekuur vullen de vragenlijst voor de impactmeting in, eventueel met hulp. Overweeg om hiervoor een medewerker of vrijwilliger vrij te maken, die bezoekers kan stimuleren en begeleiden bij het invullen. Deelname aan de impactmetingen is niet verplicht. 

Het is verstandig om het invullen van de vragenlijsten onderdeel te maken van de activiteit of het bezoek. Dat zorgt voor de hoogste respons. 

De vragenlijsten zijn op 2 manieren in te vullen:

  • online via een uitnodiging per e-mail, een algemene link of QR-code
  • fysiek, waarbij de ingevulde vragenlijsten worden teruggestuurd naar DESAN om alsnog te digitaliseren.

Een uitgebreide beschrijving van de werkwijze lees je in de handleiding.

Aanpassing vragenlijsten

De nieuwe vragenlijsten zijn ontwikkeld in samenwerking met experts uit het bibliotheeknetwerk. We streven naar een balans tussen korte vragenlijsten en zoveel mogelijk informatie ophalen. Door de resultaten te koppelen aan de achtergrondkenmerken van het aanbod en aan de opbrengsten, zoals het aantal deelnemers, levert de meting nog meer informatie op. 
De resultaten worden samengevoegd in een dashboard waarin je de eigen resultaten kunt benchmarken met andere bibliotheken of gemiddelden binnen de provincie of op landelijk niveau. 
Van de landelijke resultaten wordt een rapportage gemaakt. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken voor gesprekken met de gemeente(n).

Evaluatie en doorontwikkeling

Eind dit jaar evalueren we de vragenlijsten en het gebruik ervan. Met de resultaten zullen we de vragenlijsten verder doorontwikkelen.
Feedback op de vragenlijsten of de werkwijze van de Bibliotheekmonitor is welkom. Stuur een e-mail naar bibliotheekmonitor@kb.nl

Daarnaast zijn we ook bezig met de ontwikkeling van nieuwe vragenlijsten, zoals die voor cursussen persoonlijke ontwikkeling en DigiVitaler.

Meer informatie