Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Juni, maand van de AI

Nieuwsbericht
Vergelijken
25 april 2024
Er komt een AI-maand voor bibliotheken! Ontdek snel wat de digitaal burgerschap regiohub Midden-Zuid (BiSC Utrecht, ZB Zeeland, Cubiss Brabant en Cubiss Limburg) voor plannen heeft voor deze maand.
Inhoudsblokken

Padlet: digitaal prikbord met alle informatie

Speciaal voor de AI-maand ontwikkelt de regiohub momenteel een padlet, een digitaal prikbord. Hierin verschijnt in juni elke week nieuwe content. Je kunt er bijvoorbeeld lees- en kijktips in vinden. Of handige tools die je kunt gebruiken in je werk. 

Voor de padlet werkt de regiohub met thema’s. De thema’s die onder andere aan de orde komen zijn:

  • Technologische ontwikkelingen
  • AI in de bieb
  • AI en ethiek
  • AI en wetgeving

Elke week wordt de moeilijkheidsgraad iets hoger. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je meteen in het AI-diepe wordt gegooid.

Moeilijk om je nu al iets voor te stellen bij zo’n padlet? Bekijk dan eens de padlet van vorig jaar. Dan zie je wat je in juni kunt verwachten.

Activiteiten

Met AI gegenereerde afbeelding van een futuristisch persoon.

In juni kun je ook elke week een activiteit bijwonen. Een training bijvoorbeeld, of een lezing. Dat kan op locatie zijn (voor collega’s die niet in de regiohub Midden-Zuid wonen een stuk reizen), maar ook online, in de vorm van een webinar. In de padlet lees je hier later meer over.

Dilemma-dinsdag

Elke dinsdag staat er in de AI-maand een dilemma centraal. Vorig jaar discussieerden we onder andere over ChatGPT: moet dat verboden worden of niet? Ook deze dilemma’s vind je terug in de padlet, waar je wordt doorverwezen naar Instagram om te stemmen. 

Kun je niet wachten?

Kun je niet wachten tot juni? Op Bnetwerk kun je de AI-Inspiratiegids inzien. Hierin staan tips over bijvoorbeeld interessante boeken, documentaires, sprekers en activiteiten. Ook komen collega’s aan het woord die die activiteiten al een keer georganiseerd hebben. Wat vonden zij ervan, hoe ging het? 

Wie zichzelf eerst meer wil bekwamen in het thema AI, kan terecht bij het leerlandschap digitaal burgerschap. Daar vind je informatie over verschillende trainingen die je kunt volgen over dit onderwerp. Het programmateam organiseert trouwens zelf ook regelmatig trainingen. Voor die van 23 mei over dialoog voeren zijn nog plaatsen vrij. Of volg de online bijeenkomst van Fers op 22 mei. In deze zogeheten blikverruimersessie komen experts over AI aan het woord.

Digitaal burgerschap

Wil jouw bibliotheek ook aan de slag met AI, of in bredere zin met digitaal burgerschap? Vraag dan een van de financieringsregelingen aan. De deadline voor de huidige aanvraagronde is 10 mei. Op 16 september vindt de laatste aanvraagronde van 2024 plaats. 

Kleine bibliotheekorganisaties kunnen financiering aanvragen om medewerkers trainingen te laten volgen. Lees meer over de regeling ten behoeve van deskundigheidsbevordering van kleine bibliotheekorganisaties

Organisatie en doelgroep

De AI-maand wordt georganiseerd door de regiohub Midden-Zuid vanuit het programma digitaal burgerschap. De maand is speciaal gericht op bibliotheekmedewerkers. Als activiteiten ook interessant zijn voor bezoekers, dan staat dat in de padlet vermeld.